Frivillige på Fongam Skill Training Institute


Siden skolens opståen har vi jævnligt haft frivillige hænder nede på vores skole - enten til at deltage i de forskellige fag, eller at overtage dem helt, i den periode de har været i Gambia. Alle vores frivillige er, under deres ophold, bosat hos samme lokale familie i Tujering, som er meget gæstfrie og vant til at have europæiske gæster i deres hjem.


Men det er ikke kun i Gambia vi har brug for frivillige. Herhjemme knokler en masse frivillige ved markeder, for at tjene penge til projektet og når nyt udstyr for eksempel skal til Gambia, skal containerne pakkes. Alt det og meget mere har vi brug for hjælp til. 


Ønsker du at være frivillig på vores tekniske skole eller at give et nap med herhjemme i Danmark,

så er du velkommen til at kontakte os!


Nedenunder ses de personer, som har været frivillig på vores skole i Gambia.

De har allesammen fået en hel masse ud af deres ophold.

Josephine, 20 år, ophold i Gambia fra 21. september 2018 til 20. januar 2019.


Josephine overtog Business Management undervisningen på FSTI under hendes ophold. Hun var desuden en del af familien Bojang, som hun boede hos lokalt i landsbyen. Hun har gået til hånde på skolen, hvor der var brug for det - bl.a. hjulpet med at tømme container og gøre klar i det nye skolekøkken.


"Jeg synes, at det er en charme, at vaske sit eget tøj og derefter få gnidningssår af tøjet, at vaske sig med en kop koldt vand og at der er kakerlakker eller firben på ens værelse. Man lærte, at man ikke skulle klynke over ligegyldige ting, som at spise det samme mad hver dag, minimal netværk man havde, primitive toiletforhold, vaske tøj i hånden. Det handlede om tilvænning. Mit ophold i Gambia har været helt fantastisk, og det har klart ændret mig til det bedre - det lyder så kliché, men man værdsætter virkelig alt det man har i Danmark"

Flemming, 20 år, ophold i Gambia fra 20. september til 20. december 2017.


Flemming gik til hånde i bl.a. IT og som hjælpelærer hvor der var brug for det på skolen. Han var en del af familien Bojang, hvor han boede lokalt i landsbyen, og desuden en aktiv del af holdet i den lokale fodboldklub. 


"Mit ophold i Gambia var for mig en kæmpe og dannende oplevelse. Jeg gik fra at være en fyr, som måske tænkte at alting kom lidt nemt til en. En som tog rigtig mange ting og muligheder forgivet. Jeg lærte ved at være i Gambia, at jeg virkelig havde mange ting at sætte pris på. Jeg indså, hvor godt jeg havde det i forhold til så mange andre rundt omkring i verden. I Gambia, der fik jeg en ekstra familie, nemlig familien Bojang i Tujereng. Jeg har dem rigtig meget at være taknemmelig for, bl.a. for alt hvad de har lært mig. Freja, 20 år, ophold i Gambia fra 3. januar til 30. april 2017.


Freja opstartede faget catering på FSTI og underviste i idræt på folkeskolen ved siden af. Hjalp til på den lokale klinik 1 gang ugentligt. Bosat ved familien Bojang i landsbyen, hvor hun hjalp til med det huslige. Et ophold på 1 uge i Essau på hospitalet, gjorde at Freja var med til at overvære en masse fødsler.


"Jeg var uviden om hvad jeg gerne ville fremtidsmæssigt før jeg tog til Gambia. Nu har jeg både været underviser og hjulpet til på klinik, hvilket har gjort at jeg i dag har besluttet mig for at uddanne mig som sygeplejerske. Jeg var egentlig nåleskræk, men det glemte jeg hurtigt, da man stod i den meget pressede situation som en fødsel jo er. Jeg tog til Gambia under præsidentskiftet, og var næsten den eneste hvide person i Gambia. Alle de forskellige oplevelser, har bare gjort mig vildt stærk psykisk og mentalt."

Birgit Eriksen, 71 år, pensioneret lærer - gift med Henning Olsen

Ophold i Gambia 3 x 1 mdr. samt 14 dages besøg i årene 2016 - 2019


Mit arbejde har dels bestået i at undevise, hjælpe til i administrationen, afholde lærermøder for at give gode råd om alternative undervisningsmetoder og dermed give variation og mulighed for elevinddragelse i timerne. Det har været utroligt udfordrende, men samtidig enormt lærerigt at stå i en helt anden kultur med meget få materialer og midler og få en fornuftig undervisning i gang. Både lærere og elever er meget positive og interesserede i at lære, så der har været en stor fornøjelse at kunne give dem lidt inspiration. En endnu større glæde og tilfredsstillelse har det været at komme derned og konstatere, at de faktisk har taget de gode råd til sig og lært af inspirationen. Arbejdsplanen for mit sidste ophold i Gambia var færdiggørelse af en ny, stor bygning, så der blev desværre ikke tid til meget undervisning. Til gengæld er skolen blevet udvidet og kan i dag tilbyde langt bedre lokaler og faciliteter til både lærere og elever. 


Under alle mine ophold har jeg boet gos den samme lokale familie. Alle har været imødekommmende, smilende og meget gæstfrie - de har givet mig et uforglemmeligt billede og kæmpestor indsigt i en helt almindelig gambiansk families liv og hverdag. 

Mine ophold har lært og givet mig ufatteligt meget - både fagligt og personligt. 

Henning Olsen, 72 år, pensionist - gift med Birgit Eriksen

Ophold i Gambia 2 x 14 dage i årene 2017 og 2019


Under begge ophold har jeg fungeret som "handy-man" på skolen, hvor jeg har haft god hjælp af pedellerne. Mit første arbejde bestod i at bygge et overdækket skur til cykelreparation og opbevaring af skolen trailer. meget hurtigt måtte jeg indse, at ting er meget anderledes i Gambia - hvor kunne jeg få materialer og hvilke materialer? Heldigvis kunne de lokale hjælp mig og give gode råd med det forhåndenværende værktøj - godt, at de danske sikkerhedsrepræsentanter ikke kom på besøg!
Arbejdsopgaven for mit sidste ophold i at færdiggøre alt i den nye bygning - specielt det store, nye køkken. Der var mange forskelligartede opgaver, men igen måtte jeg konstatere, at der kan være kæmpestore problemer med at skaffe de materialer, man har brug for. Til gengæld fremmer det evnerne til at være lidt opfindsom! Rent arbejdsmæssigt kan det være ret udfordrende, men belønning er stor, når man ser deres umiddelbare tilfredshed og taknemmelighed over ens indsats. 


Det har været en så stor og spændende oplevelse at arbejde under disse - meget anderledes - forhold, at man har lyst til at komme igen og gøre en indsats.

For den enkelte gør det en forskel