Interview med Susanne Skov Petersen, som er stifter og formand af projektet
Hvem er SOS-Gambia?
SOS-Gambia er en privat hjælpeorganisation, drevet af frivillige og med en omkostningsneutral administration. Vi har med opførelsen af en teknisk skole i Tujering, fået opfyldt en årelang drøm om at hjælpe unge gambianere til at få en bedre fremtid hjemme i deres eget land.
Vi har i projektet mere end 200 sponsorerede elever, hvoraf 150 er elever i vores tekniske skole. Filosofien bag skolen, og bag SOS-Gambia, er, at kunne give unge gambianere en basisindlæring, kombineret med en faglig uddannelse. Eleverne i skolen skal minimum have gennemført den grundlæggende basisskolegang som starter når børnene er 4 - 5 år gamle og slutter efter 9. skoleår. Mange unge, som ikke er særligt boglige er herefter tabt i det etablerede undervisningssystem.
Ud over undervisning i matematik og engelsk giver vi mulighed for at få udvidet kendskab til IT - samt mulighed for at tage en håndværksmæssig og teknisk grunduddannelse, som kan give mulighed for, efter de 3 års skolegang, at få et lønnet arbejde.
Med baggrund i at turisme er et af de erhverv der er i god udvikling i Gambia, er sidste nye skud på stammen marketing og hospitality, samt cateringfag, hvor vi vil lære eleverne de grundlæggende principper i hotel- og restaurantbranchen.
Projekter
Vores helt store satsning har været skolen i Tujering.
Vi har stadig knap 60 elever fordelt på andre skoler - disse elevers skolegang bliver sponsoreret indtil de slutter grundskolen eller den videregående uddannelse de er i gang med.
Vi er meget omhyggelige med, at alle de sponsorerede penge bliver brugt til at betale for eleven - se mere under fanen "sponsor".
Vores skole, som er opført og bliver drevet i tæt samarbejde med byen Tujering, skal i første omgang rumme 120 - 160 elever, fordelt på 3 klassetrin. Den skal drives som teknisk skole, og vi vil finde eksterne undervisere, gerne studerende eller pensionerede danske, som kan supplere de gambianske lærere og skabe en ny, progressiv skole.
Tujering skolen skal i første omgang have 3 obligatoriske fag - IT, matematik og engelsk, samt valgfag:
- Udvidet IT
- Teknisk og faglig grunduddannelse inden for håndværk - herunder forståelse for grøn energi i form af solarenegeri.
- Catering
Vi tilsigter at skolen på sigt skal være selvkørende. Bl.a. skal der satses på bæredygtig energi, gennem sol- eller vindenergi, samt indtægtsgivende aktiviteter gennem bl.a. udbud af voksenundervisning og salg af serviceydelser til lokalbefolkningen.
Historien bag SOS-Gambia
Foreningen SOS-Gambia er stiftet i sensommeren 2012, men vi har været aktive i Gambia siden 2004, hvor sygeplejerske Susanne Skov Petersen i en periode arbejdede som frivillig på Serekunda Health Center.
Foreningen er bygget op omkring frivillighedsprincippet, og vi holder dermed, ved fælles hjælp, nødvendige omkostninger på et absolut minimum.
Historien som startede det hele:
Den manglende hygiejne på Health Centret var incitamentet for Susanne Skov Petersens opstart på projektet.
Vi har ydet hjælp til flere Health Centre, og har den store glæde, at regeringen nu har fået øjnene op for dette behov og har igangsat en renovering på flere af disse centre.
I tidens løb er der blevet installeret nye toiletter og håndvaske, forbedret kloakker, renoveret sengeafsnit – og der er med gode sponsorers hjælp sendt containere med hospitalsudstyr, medicin, uniformer og linned.
Vi har ligeledes sponsoreret rigtig mange børn og unge gambianeres skolegang.
I princippet er det gratis at gå i skole i Gambia, men omkostninger til skoleuniformer, transport og lignende har bevirket at mange familier, af økonomiske årsager, har set sig nødsaget til at holde deres børn hjemme fra undervisningen.
Derfor støtter vi primært tekniske skoler, som kan samle disse unge mennesker op, og give dem en 3 – 4 årig basisindlæring, kombineret med en faglig uddannelse.
Dette bevirker at de har mulighed for at lære et håndværk, og dermed være i stand til at forsørge sig selv.
Vi har store ambitioner og har indtil nu opnået rigtig mange gode resultater.
Vi har ligeledes leveret skolemøbler og udstyr til flere skoler.
I øjeblikket har vi omkring 200 sponsorerede børn og unge, som vi er i tæt kontakt med.
Skolepengene bliver betalt direkte til skolerne, og der bliver formidlet korrespondance og fotos mellem sponsor og sponsorelev.
Ved vore årlige besøg i Gambia aflægger vi altid hjemmebesøg hos flere familier, for til stadighed at have fingeren på pulsen.
Omkostninger til såvel rejse som hjemmebesøg afholdes naturligvis af den/de udsendte kontaktpersoner.