Det er dejligt at bruge 14 dage af sin tid på noget, når man bagefter føler at den tid er givet godt ud.


I starten af november, medens Danmark stadig delvis var nedlukket, på grund af anden omgang af Corona drog vi - Susanne og Sussie - igen engang til Gambia og skolen i Tujereng.

Vi landede i varmen og startede op med at få besøg af alle eksterne skoleelever, som kom til lejligheden, de fleste sammen med forældrene. Alle forholdsregler blev taget mht. hygiejne og værnemidler - og det var nogle meget taknemmelige elever vi mødte.


Gambianerne har en meget vanskelig tid. Ikke nok med at der har været lock-down, så de fleste har mistet muligheden for at komme på markeder og sælge det de frembringer - så der er absolut ingen turister til at holde det kæmpe maskineri i gang, der afstedkommer en stor del af de arbejdspladser, der findes her i byområdet. Hovedparten af restauranter og hoteller er lukkede, de små markeder er totalt tomme, gadesælgere og strandsælgere har ikke noget grundlag og butikker og supermarkeder mangler varer og indtjening. Mange sulter og får knap et enkelt måltid mad om dagen.


På trods af alt dette, hører vi ikke nogen klager ud over en konstatering af at sådan er det jo nu engang. Vi oplever ikke noget tiggeri ud over det sædvanlige, kun disse glade og taknemmelige mennesker, som det er en så stor fornøjelse at hjælpe.


I den anledning skal der lyde en dybfølt tak til jer der har medsendt ekstra donation til jeres sponsorelever, eller til brug hernede generelt. Aldrig har disse penge været så godt givet ud og kommet så meget til gavn.


Det lykkedes faktisk at finde de fleste af sponsorbørnene, en enkelt havde vi en halv landsby i gang med at lede efter, og et par stykker var droppet ud pga. familieforhold og manglende indtjening grundet coronaen.


Også en herlig flok på videreuddannelse, kom her, og det var turens største udfordring. 7 af disse havde fået at vide at deres uddannelse var ændret fra 2 til 3 år pga. ændringer i skolesystemet og lock-down. Det var ikke lige blevet formidlet til os, men med gode menneskers hjælp, og vores bestyrelses forståelse, gik det alligevel op i en højere enhed. Og de var glade, rigtig glade.

Elever på videreuddannelse, med deres nye computer. SOS-Gambia-dag, elever med nye Polo-shirt


Vi har nu 24 unge på højere læreanstalter, fordelt på universiteter, el- og entreprenøruddannelser og hotelskole. Og de gør det så godt allesammen. Vi er i god dialog med dem, flere af dem kommer jævnligt på skolen og en del har allerede deltidsjobs i deres fag. Dem kan vi være så stolte af, og de giver os energi til at fortsætte det frivillige arbejde. Vi er fortsat meget interesseret i at modtage gode bærbare computere til de unge.


Vi har daglig været på skolen de sidste 8 dage - og det har været en god oplevelse at færdes mellem eleverne. At få en glad hilsen til god morgen - få et klap på skulderen når de går forbi og kunne le sammen, når de kommer og hjælper os med at flytte ting i containerne osv.


De nye elever er startet op, og målet på de 50 nye elever er ved at være nået. Det er en god målrettet flok, som falder godt ind. En rigtig stor part af de nye elever har valgt køkkenet, som deres hovedfag.


Tingene fra containeren er nu fordelt. Der er nu stole og borde til 50 elever i alle klasser.

Hallen er blevet ajourført med nye møbler, og vi har etableret et lille bibliotek til brug for lærere og elever. Der er kommet supplerende ting i køkkenet, nyttige og professionelle ting som er guld værd til undervisningsbrug.

Enkelte ting har vi haft dobbelt af, det er blevet sorteret fra og givet til en lille skole V-tec i Kotu, som vil starte en lille køkkenundervisning. Denne skole fik også de ukurante stole og borde vi havde stillet til side, samt en kasse med frisørartikler, så også her var glæden stor.Efter hektiske dage med oprydning i containerne og klargøring havde vi en herlig dag sammen med elever, tidligere elever, lærere - en ny tradition en SOS-Gambia dag, hvor vi kunne fortælle om hvem I er, hvordan sponsorer og frivillige knokler for at samle penge til projektet. Om hvorfor I og vi gør det og hvad der forventes af dem. Så vi håber på endnu bedre sponsorbreve fremover. Alle var meget lydhøre og det var en stor dag for os alle. En af jer havde betalt et beløb til mad, der blev lavet snacks, smoothie og wundur til alle 150, det var et kæmpe hit.


Der er så pænt som aldrig før på skolen så alt i alt er vi utrolig godt tilfredse. Vi har fået det længe ventede internet installeret på skolen, til stor glæde for lærere og elever.

- nu er vi jo godt nok danske så selvfølgelig kan der findes ideer til forbedringer.


Med hensyn til sponsorturen til foråret fortsætter vi med at planlægge efter uge 11 – men vil naturligvis holde os ajour med hvad anbefalingerne er til den tid og afpasse tilbuddet – alternativ udsætte turen til 2022.

Billeder og breve fra jeres børn, kommer til jer indenfor de næste uger.


Masser af hilsner

Susanne og Sussie